Osciloskop N3013-kto pomôže s opravou?

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Xeon_sk

#16 Příspěvek od Xeon_sk »

Predpoklady v intelektuálnej rovine často vedú k nesprávnym záverom, to Ti verím. Elektrolyty som mal všetky vonku a sú prekvapivo dobré. Meriam hodnoty a zvodové prúdy. ESR merač nemám. Výmenu dielov považujem za správnu, ak to má racionálny zmysel.
Ja si zase stále spomínam na príspevok: "Tak páni, som tu znova. Všetky kondenzátory som vymenil a problémy zostali".[/i]
masar

#17 Příspěvek od masar »

Ten citovaný přispěvatel měl proti tobě jednu výhodu: nikdo už mu potom neradil, aby vyměnil elyty.
Ale je to tvoje rozhodnutí.
:wink:
Xeon_sk

#18 Příspěvek od Xeon_sk »

Chápu Tvé stanovisko, v mnoha případech je to správné rozhodnutí. Těch pár kusů, co tu mám jsem důkladně prověřil, a s přihlédnutím k tomu, že se jedná o filtrační kondenzátory ve zdroji je zatím můžeme považovat za vyhovující. C11 a C12 v Al krytu jsem vyměnil.
danhard

#19 Příspěvek od danhard »

Schema je taky v AR-KP85, je to tam i se závity transformátoru => napětí.
Xeon_sk

#20 Příspěvek od Xeon_sk »

Po vyriešení elektrolytov som sa zameral na reťazec synchronizácie, ktorý radil preskúmať Masar spolu s Ivanom. Všetko bolo v poriadku. S tým súviseli aj kondenzátory C9 (1uF) a C10 (10 nF). C9 mal v skutočnosti asi 1,8 uF, takže som ho vymenil, vymenil som aj C8, C9 a dal som tam Tesla TC 208 10nF.
Výmena C9 sa prejavila tým, že nastavenie synchronizácie už nebolo také príkre. Súčasne sa ukázalo, že aj nastavená hodnota odporu na trimri R11 musí byť podstatne vyššia. Preto som tam vrátil originálny trimer a momentálne sa správna hodnota odporu pohybuje okolo 8 kΩ (miesto 800Ω). Teraz už osciloskop funguje normálne.
Danhard, ďakujem za upozornenie na schému, je nakreslená o dosť zrozumiteľnejšie.
masar

#21 Příspěvek od masar »

Danharde, že ty jsi hledal ten zesák, jako já? :)
sinclair

#22 Příspěvek od sinclair »

Bohužel to tak je, mizerné elyty jsou při opravě jakéhokoli SSSR zařízení jako první na řadě a já se ani nezdržuju jejich měřením.
Zajímavé je, že vysychají i ty jejich radiály, co mají zespoda vývody zalité nějakou hmotou, ne gumu. Axiály s gumou jsou už po 10 letech KO.
danhard

#23 Příspěvek od danhard »

Oni nevyschnou, ale uhnijou jim přívody.
Atlan

#24 Příspěvek od Atlan »

Neda si poradit, kondiky boli zle pri pajkovani ich zahrial nejako sa pozbierali a nameral nejake hausnumera. Prada dobre su supnem ich tam. Mozno druhe zahriatie vybodov uz nepredychali tak ze mozno z dobrych kondikov su zle. Ale nevadi zmeral som ich boli dobre.
Mozno ano mozno nie, mozno na prvych 5min budu dobre a po 10 zapnuti ked bude treba nieco merat to zase bude blbnut ale nevadi gratulujem, skusenosti ziskane vlastnou inteligenciou su neprenosne.
Kremik

#25 Příspěvek od Kremik »

Kolik je těch N3013? Jeden jsem měl kdysi kratinko doma a vypadal jinak než zde na fotografii. Měl stejný rozměr jako N313, ovládacích prvků bylo míň. Linearitu ČZ narušoval vstupní proud nějakého OZ, ovšem rozsah byl možná dodatečně rozšířen, dělalo to jen v nějaké krajní poloze poťáku, už si to moc nepamatuju.
Mohu potvrdit, že po vypájení se může elyt tvářit jako zdravý. Setkal jsem se s tím vícekrát u pulsních zdrojů, když jsem ještě "neřešil" ESR. U ruského kondu jsem se s tím nesetkal, ten když byl vadný, bylo to napořád. Ovšem ruské kondy jsem obvykle potkával v jiných obvodech.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“