Zase jeden šmejd
Moderátor: Moderátoři
Byl to původně takový levnější letohrádek pro lázeňský, který bolševici původním majitelům někdy v půli 50. let zabavili a kantkama z toho nadělali byty 2+1. Nebylo tam prý původně ani topení, na podzim a v zimě to jako ubytování nefungovalo, nikdo sem totiž v zimě nejezdil. Zavřeli a vypustili vodu, vypnuli elektriku a bylo to.
Bolševici tam při "přestavbě" všude nasázeli Clubky a Petry. Jedna výlevka se studenou pitnou vodou pro dva byty byla na chodbě, naštěstí za dveřma na pavlač, takže to obvykle nezamrzlo. Lednička taky na chodbě. Předělávat se prý nic nesmělo.
Ale na jednu zimu si pamatuju. Dovezli velkou, bručící bednu asi s trafem, ty ohňostroje jisker mě nějak upoutaly. A pak to kokoti museli na týden zavřít, páč to asi ve zdi ruplo. Týden jsme chodili s kýblama pro vodu do vedlejšího baráku..
Komplet studenej odchov, bohužel i tak a ještě mnohem hůř se v malých městech bydlelo, kolikrát i ve sklepech, "adaptovaných na byty", fakt hrůza.
Na dědinách se měli proti nám mnohem líp.
- Artaban001
Jenže to bylo umakartové jádro a kolem něj zvenčí teplota kolem 20°C.
Větší prostor jsem neměl, v němž by byla voda ani odpad, což mi u černobílých fotek nikdy nevadilo, ale barevné byly na praní podstatně háklivější.
Čili ten předražený nesmysl by v uzavřené panelákové místnosti 2,35x3,6 metru nějak znát byl, ale až po pěti šesti hodinách provozu. Rozhodně však ne v nezatepleném paneláku při venkovní teplotě pod nulou, tam se ta doba může prodloužit až do jara.
Dnes se to všecko tváří zvenku profesionálně a vážně - dík všem těm displejům a dalším činčátkům, ale vevnitř je furt ten samej šrot a ojebávka, možná ještě horší
Je to dneska samej ojeb na 7, 13 či 25 měsíců.
Termostat s perličkovým termistorem čeká na svou pravou chvilku dodnes...
Kostka "TOP MICRO" SY-510, 1500W, 140×170×130mm, bez termostatu, pojistka proti převrácení.starecd píše:...kdysi se prodávala trošku větší kostka se stejně "zaručenými" parametry topení.
Výrobcem (Made in Taiwan) deklarovaná "do tuhých kanadských mrazů."
Topidlo na záchodě dřív nebyla až tak velká výjimka, hlavně ve starších budovách v zimě zamrzaly splachovadla. Nejčastěji se ovšem používaly infražárovky.
- Přílohy
-
SY-510.jpg- (14.5 KiB) Staženo 54 x
15W žárovka v plechové, vyleštěné krabici a za divně žlutozeleným sklem...
- Artaban001
Hill píše:Když jsem ještě dělal fotky, tak v panelákové koupelně 160x160 vysoké 230 cm jsem nejpozději po dvou hodinách musel vyvětrat, nedalo se tam vydržet - dělal jsem na papíry PM30, pro které se musely vývojka a první ustalovač držet na 30±¼°C. To jsem řešil fénem z NDR typ LD65...
jj, na ten fén pamatuju, i na ten stojánek, který se dal nasadit na místo držáku..