Zase jeden šmejd

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Zaky

#16 Příspěvek od Zaky »

Topení realizují stoupačky místností procházející, 1.5" trubka od podlahy ke stropu naprosto stačí. Je fakt, že jsem se nikdy nezamýšlel nad tím, jestli někdo má nebo nemá na halzíku topení, asi tam fakt leckdy není, ono se to asi dostatečně prohřeje od okolních místností skrz zdi. Můžeme udělat anketu, kdo má a kdo nemá topení na hajzlíku :-)
termit256

#17 Příspěvek od termit256 »

Duchodci by meli min cumet na teleshopping a vic pouzivat hlavu.
Na druhou stranu, kdyz si mohou dovolit vyhazovat penize za podobne blbosti, nebudou na tom tak spatne jak se obecne rika.
xsc

#18 Příspěvek od xsc »

Záleží na tom, jak je barák postavený. Kdysi jsem bydlel v baráku - LBD z roku 1938, kde byly hajzlíky sice součástí bytu, ale vystrčený na kraji baráku. V zimě tam vzhledem k tlouštce stěn a neexistujícímu zateplení bylo bez topení tak 5°C. Takže tam byl zaveden malý přímotop, aby člověk hned po ránu neumrzl.
sinclair

#19 Příspěvek od sinclair »

Do mých šesti jsme bydleli v baráku, kde byl hajzl /kupodivu splachovací/ na pavlači. Hned začátkem zimy se do světla našroubovala dvoustovka žárovka a bylo. Sice aj tak jsme mlátili zubama pětku drát, ale nezamrzlo to. Elektrika byla tehdy za pár šušňů.
Byl to původně takový levnější letohrádek pro lázeňský, který bolševici původním majitelům někdy v půli 50. let zabavili a kantkama z toho nadělali byty 2+1. Nebylo tam prý původně ani topení, na podzim a v zimě to jako ubytování nefungovalo, nikdo sem totiž v zimě nejezdil. Zavřeli a vypustili vodu, vypnuli elektriku a bylo to.
Bolševici tam při "přestavbě" všude nasázeli Clubky a Petry. Jedna výlevka se studenou pitnou vodou pro dva byty byla na chodbě, naštěstí za dveřma na pavlač, takže to obvykle nezamrzlo. Lednička taky na chodbě. Předělávat se prý nic nesmělo.
Ale na jednu zimu si pamatuju. Dovezli velkou, bručící bednu asi s trafem, ty ohňostroje jisker mě nějak upoutaly. A pak to kokoti museli na týden zavřít, páč to asi ve zdi ruplo. Týden jsme chodili s kýblama pro vodu do vedlejšího baráku..
Komplet studenej odchov, bohužel i tak a ještě mnohem hůř se v malých městech bydlelo, kolikrát i ve sklepech, "adaptovaných na byty", fakt hrůza.
Na dědinách se měli proti nám mnohem líp.
starecd

#20 Příspěvek od starecd »

Jo to zásuvkové topení není žádná novinka, kdysi se prodávala trošku větší kostka se stejně "zaručenými" parametry topení. Když jsem to teď viděl, tak jsem se smál.
Artaban001

#21 Příspěvek od Artaban001 »

Co jsem viděl na youtube, tak ta pitomost do zásuvky obsahuje ten výše zmíňovaný topný prvek PTC, nějaký levný PC větráček tím prohání vzduch, 2X LED oranžové barvy, co budí dojem rozžhavené topné spirály a ten LED ovládací modul.
Hill
Administrátor

#22 Příspěvek od Hill »

Když jsem ještě dělal fotky, tak v panelákové koupelně 160x160 vysoké 230 cm jsem nejpozději po dvou hodinách musel vyvětrat, nedalo se tam vydržet - dělal jsem na papíry PM30, pro které se musely vývojka a první ustalovač držet na 30±¼°C. To jsem řešil fénem z NDR typ LD65, který do asi centimetrové mezery pod miskami funěl. Ten fén má 300 W topné těleso a asynchronní motor, takže je poměrně tichý. Samozřejmě jsem to spínal přesným termostatem. V té koupelně bylo po dvou hodinách 27°C.
Jenže to bylo umakartové jádro a kolem něj zvenčí teplota kolem 20°C.
Větší prostor jsem neměl, v němž by byla voda ani odpad, což mi u černobílých fotek nikdy nevadilo, ale barevné byly na praní podstatně háklivější.

Čili ten předražený nesmysl by v uzavřené panelákové místnosti 2,35x3,6 metru nějak znát byl, ale až po pěti šesti hodinách provozu. Rozhodně však ne v nezatepleném paneláku při venkovní teplotě pod nulou, tam se ta doba může prodloužit až do jara.
starecd

#23 Příspěvek od starecd »

Jo ten LD65 ještě mám, je tichý, ale sušení vlasů je na delší dobu.
sinclair

#24 Příspěvek od sinclair »

Jak vidím, tak metody na vytahování prachů z kapes jsou čím dál sofistikovanější. V devadesátkách byla čína čínou a šlo to poznat okamžitě.
Dnes se to všecko tváří zvenku profesionálně a vážně - dík všem těm displejům a dalším činčátkům, ale vevnitř je furt ten samej šrot a ojebávka, možná ještě horší :-)
Je to dneska samej ojeb na 7, 13 či 25 měsíců. :-)
sinclair

#25 Příspěvek od sinclair »

Podobně tichá byla i "hranatá" EtaDiola 310, taky asynchron s oběžným rotorem myslím. 350W.
Větší výkon měl jenom ten ohavný sráč s uhlíkama, co řval jak opalovací pistole, se dvěma bílými kolébkami - Zlatokov, Zlatník či kdo to dělal? Typ 521 ?
JiriTom

#26 Příspěvek od JiriTom »

Hill: Úplně stejné: paneláková koupelna, při výrobě fotek po hodině, dvou k zalknutí. Dělal jsem jen černobíle, na barvu jsem měl veškeré vybavení, včetně zakoupených chemikálií a papíru. Ale leží nerozbalené dodnes ( od cca r.1980 ? ), k výrobě barvy jsem se nakonec nedostal, nedokopal, neodvážil, no prostě výmluvy...
Termostat s perličkovým termistorem čeká na svou pravou chvilku dodnes... :)
Achab

#27 Příspěvek od Achab »

starecd píše:...kdysi se prodávala trošku větší kostka se stejně "zaručenými" parametry topení.
Kostka "TOP MICRO" SY-510, 1500W, 140×170×130mm, bez termostatu, pojistka proti převrácení.
Výrobcem (Made in Taiwan) deklarovaná "do tuhých kanadských mrazů." :) Fungovala několik let bez závad, ale spát se při tom moc nedalo.

Topidlo na záchodě dřív nebyla až tak velká výjimka, hlavně ve starších budovách v zimě zamrzaly splachovadla. Nejčastěji se ovšem používaly infražárovky.
Přílohy
SY-510.jpg
(14.5 KiB) Staženo 54 x
sinclair

#28 Příspěvek od sinclair »

Otec dělal fotky taky. Ještě jsou tu i foťáky, leštičky, blesky a dvoje spínačky, furt je mi to líto vyhodit. Jako ohřívátko na kterýsi ty sajrajty měl otec takové jakoby ponorky tělesa, skleněné topné tyčky podobné akvárkovým, ale na 24V.
15W žárovka v plechové, vyleštěné krabici a za divně žlutozeleným sklem...
Artaban001

#29 Příspěvek od Artaban001 »

Hill píše:Když jsem ještě dělal fotky, tak v panelákové koupelně 160x160 vysoké 230 cm jsem nejpozději po dvou hodinách musel vyvětrat, nedalo se tam vydržet - dělal jsem na papíry PM30, pro které se musely vývojka a první ustalovač držet na 30±¼°C. To jsem řešil fénem z NDR typ LD65...

jj, na ten fén pamatuju, i na ten stojánek, který se dal nasadit na místo držáku..
starecd

#30 Příspěvek od starecd »

Achab: jo, přesně ona, donesl jsem ji kdysi z kontejneru, je dobrá maximálně na nějaké ofukování.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“