Patice žárovky na vánoční stromek
Moderátor: Moderátoři
Patice žárovky na vánoční stromek
Děkuji!
https://www.google.cz/search?q=typy+pat ... 63#imgrc=_
a
https://www.svet-svitidel.cz/clanky-pat ... ch-zdroju/
- Přílohy
-
IMG_4170.JPG- (49.23 KiB) Staženo 86 x
-
IMG_4169.JPG- (50.18 KiB) Staženo 104 x
Ty závitový jsou totiž často jediný, který stojí za to opravovat.
Tyhle rákosácký sady myslím k opravování a výměnám nebyly určený.
Dcerka měla podobnou a jak to po jedněch Vánocích po Silvestru scíplo, tak to prostě vyhodila i se stromkem.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- elektrosvit
Já jsem našel tyhle: https://www.lakikincl.cz/eshop/vanocni- ... o-svetylek
A dokonce asi i napěťově by mohli odpovídat. V jednom řetězu je 20 žárovek a vychází mě to asi na 11,1V, takže tedy asi 12V a ve druhém řetězu je 35 žárovek a to mě vychází asi na 6,5V tedy asi ty sedmivoltové. Nejhorší je to že na nich nejsou ůdaje napětí/proud ale to by asi mělo sedět. Jen jsem se chtěl ujistit než je obědnám tedy pokud je neseženu v normálním obchodě že to bude OK.
Jo a také začínám přemýšlet o těch LEDkových řetězech co je k nim futrálek na baterky. Možná to bude nejlepší řešení. Chtěl bych ale dát těm stávajícím ještě poslední šanci:-)
Tak ještě jednou díky!
- jirka5
Setkal jsem se se dvěma typy patic těchle miniatur - jedna je větší a kratší, druhá menší a delší. Dodavatelé mezi nimi nikdy nerozlišovali. Pokud náhodou provedení nesouhlasí, stačí narovnat drátky a žárovičku lze z patice vytáhnout a opět vložit do patice od původní žárovičky. Samozřejmě je nutno dodržet napětí a proud, jak už tady bylo řečeno. V současné době se sady těchto náhradních žárovek již nedistribuují, obchod ovládla konkurence LED.
A ještě si neodpustím poznámku, která je určena zvláště zatvrzelým příznivcům internetového obchodu. Četli jste ve výše uvedeném odkazu rubriku "doprava a platba"? Ne? Pak tedy vězte, že poštovné a balné činí 180 Kč. K tomu jedny žárovičky za 19,-, korunu můžeme necht pošťákovi jako dýško a dvě kila jsou v pr*eli. No není to úžasné
Určitě je, ale já si za ty peníze raději koupím raději troje nová světýlka u "termitů"
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Žárovky E10 14V 0,15A a ještě textilní, tmavozelený drát mezi skřipci i na přívodní šňůře, dokonce i guma na vidličce "FLEXO PATENT" je tmavozelená.. Ani po tolika letech se nic netřepí, guma nerozpadává, nic neuhnívá a nepřerušuje.
Dva skřipce bych tam dneska nejradši přidal, mám z druhé, podobné soupravy úplně stejný, ale nesehnal jsem už ani blbý metr toho zeleného hadrového drátu.
Žárovky měním 1-2ks tak ob čtvery Vánoce, kdysi jsem jich jako kluk koupil celý pytel, když je po Vánocích v Elektru doprodávali po koruně.
To bylo z celkem zištných důvodů, ne z rozumu
Původně jich asi třicet totiž mělo skončit v barevný hudbě, ale nakonec z toho sešlo a barvily se E14.
O těchto vánocích jsem je začal dokumentovat podrobněji, včetně jejich elektrických charakteristik, viz foto. Mám ještě asi 3 další typy, které na obrázku chybějí.
Jako celoživotní dílo pak vydám jejich katalog
- Přílohy
-
zar.jpg- (93.44 KiB) Staženo 105 x
Spoj se se Slabihoudkem, ten jich bude mít ještě víc druhů
Přitom by určitě bylo rentabilnější dělat jen jeden druh patice a do ní cpát jen různý tvary a napětí - ušetřili by na lisovacích formičkách na patice i objímky.
Jenže to by nesměl být rejžák, co nemá o nějaké rozumné, racionální normalizaci a typizaci ani potuchy. Co výrobek, to originál.
- elektrosvit
- Artaban001