Patice žárovky na vánoční stromek

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Kaca
Kontaktovat uživatele:

Patice žárovky na vánoční stromek

#1 Příspěvek od Kaca »

Zdravím Vás! Chci po svátcích uložit vánoční vybavení a před tím opravit i světlíčka na stromek. Hledal jsem žárovičky ale nevím jestli mají správnou patici. Tak jsem pátral po typu těchto patic ale nic jsem nenašel. No kdybych si vzal žárovku s sebou tak by jí v prodejně asi vyhledali ale stejně bych rád věděl jaký má tento typ označení. Pokud někdo víte, prosím sdělte.
Děkuji!
https://www.google.cz/search?q=typy+pat ... 63#imgrc=_
a
https://www.svet-svitidel.cz/clanky-pat ... ch-zdroju/
Přílohy
IMG_4170.JPG
(49.23 KiB) Staženo 86 x
IMG_4169.JPG
(50.18 KiB) Staženo 104 x
sinclair

#2 Příspěvek od sinclair »

Čoveče, asi žádný. Tyhle žárovky s drátovými vývody byly ve starších žárovkových sadách prodávaných rákosy, kteří k nim ale nikdy náhradní žárovky neměli. A neviděl jsem je ani v "normálním" obchodě, tam měli vždycky jenom závitový E10 na různý napětí.
Ty závitový jsou totiž často jediný, který stojí za to opravovat.
Tyhle rákosácký sady myslím k opravování a výměnám nebyly určený.
Dcerka měla podobnou a jak to po jedněch Vánocích po Silvestru scíplo, tak to prostě vyhodila i se stromkem.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Lukas-Peca »

Ty žárovky se normálně prodávají, ale je více typů patic. Konkrétně do řetězu, co máme, běžně prodávané žárovky nepasují. Není ale problém je z toho plastu vyndat a osadit do původního po vadné žárovce.
elektrosvit

#4 Příspěvek od elektrosvit »

Přesně, jak píše Lukáš. Patice se dají bez problémů přehodit, musí sedět hlavně proud a napětí.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Kaca »

Jojo. Díky za odpovědi!
Já jsem našel tyhle: https://www.lakikincl.cz/eshop/vanocni- ... o-svetylek
A dokonce asi i napěťově by mohli odpovídat. V jednom řetězu je 20 žárovek a vychází mě to asi na 11,1V, takže tedy asi 12V a ve druhém řetězu je 35 žárovek a to mě vychází asi na 6,5V tedy asi ty sedmivoltové. Nejhorší je to že na nich nejsou ůdaje napětí/proud ale to by asi mělo sedět. Jen jsem se chtěl ujistit než je obědnám tedy pokud je neseženu v normálním obchodě že to bude OK.
Jo a také začínám přemýšlet o těch LEDkových řetězech co je k nim futrálek na baterky. Možná to bude nejlepší řešení. Chtěl bych ale dát těm stávajícím ještě poslední šanci:-)
Tak ještě jednou díky!
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Vhodne je si jednu (dobru) ziarovku vybrat a na lab. zdroji overit, ze pri predpokladanom napati spravne svieti a zistit, aky prud pri tom odobera. Potom sa vhodne ziarovky daju najst na webe a objednat. Ozivil som tak niekolko retazi urcenych na vyhodenie. Svetlo je omnoho prijemnejsie ako LED.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Kaca »

Ano. Tak to udělám. Rozsvítím na zdroji a změřím proud.
jirka5

#8 Příspěvek od jirka5 »

Vánoční soupravy se žárovičkami na obrázku v úvodu prodával i jeden český, dnes už neexistující velkoobchod. Náhradní žárovičky k nim nikdy neměli.

Setkal jsem se se dvěma typy patic těchle miniatur - jedna je větší a kratší, druhá menší a delší. Dodavatelé mezi nimi nikdy nerozlišovali. Pokud náhodou provedení nesouhlasí, stačí narovnat drátky a žárovičku lze z patice vytáhnout a opět vložit do patice od původní žárovičky. Samozřejmě je nutno dodržet napětí a proud, jak už tady bylo řečeno. V současné době se sady těchto náhradních žárovek již nedistribuují, obchod ovládla konkurence LED.

A ještě si neodpustím poznámku, která je určena zvláště zatvrzelým příznivcům internetového obchodu. Četli jste ve výše uvedeném odkazu rubriku "doprava a platba"? Ne? Pak tedy vězte, že poštovné a balné činí 180 Kč. K tomu jedny žárovičky za 19,-, korunu můžeme necht pošťákovi jako dýško a dvě kila jsou v pr*eli. No není to úžasné :?: :?: :?: :lol:

Určitě je, ale já si za ty peníze raději koupím raději troje nová světýlka u "termitů" :) :) :)
MetalGod

#9 Příspěvek od MetalGod »

Náhradní se s touhle paticí daly sehnat u některejch ťamanů, ale má to vůbec význam? Kolikrát u takovejch řetězů jsou drátky včetně jejich bužírek tlustý jak prdelní chlup, navíc maj tendenci po čase praskat.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Nebezpecne smejdy treba, samozrejme, vyhadzat. Ale mnohe su kvalitnejsie, maju normalnu zastrcku aj kabel.
sinclair

#11 Příspěvek od sinclair »

Udržuju už cca 45 let v chodu skřipcovou soupravu ještě od "firmy" Elektra Praha. Koupený někdy začátkem 50. let.
Žárovky E10 14V 0,15A a ještě textilní, tmavozelený drát mezi skřipci i na přívodní šňůře, dokonce i guma na vidličce "FLEXO PATENT" je tmavozelená.. Ani po tolika letech se nic netřepí, guma nerozpadává, nic neuhnívá a nepřerušuje.
Dva skřipce bych tam dneska nejradši přidal, mám z druhé, podobné soupravy úplně stejný, ale nesehnal jsem už ani blbý metr toho zeleného hadrového drátu.
Žárovky měním 1-2ks tak ob čtvery Vánoce, kdysi jsem jich jako kluk koupil celý pytel, když je po Vánocích v Elektru doprodávali po koruně.
To bylo z celkem zištných důvodů, ne z rozumu :D
Původně jich asi třicet totiž mělo skončit v barevný hudbě, ale nakonec z toho sešlo a barvily se E14.
Osmdesat

#12 Příspěvek od Osmdesat »

Vzhledem k tomu, že se mi různých žárovek s těmito rákosnickými paticemi nahromadilo více, možná se mi podaří v tom nalézt nějaký skrytý systém. :lol:
O těchto vánocích jsem je začal dokumentovat podrobněji, včetně jejich elektrických charakteristik, viz foto. Mám ještě asi 3 další typy, které na obrázku chybějí.
Jako celoživotní dílo pak vydám jejich katalog 8-)
Přílohy
zar.jpg
(93.44 KiB) Staženo 105 x
sinclair

#13 Příspěvek od sinclair »

Jééžišmarjá...máš i ty s bimetalem?
Spoj se se Slabihoudkem, ten jich bude mít ještě víc druhů :D
Přitom by určitě bylo rentabilnější dělat jen jeden druh patice a do ní cpát jen různý tvary a napětí - ušetřili by na lisovacích formičkách na patice i objímky.
Jenže to by nesměl být rejžák, co nemá o nějaké rozumné, racionální normalizaci a typizaci ani potuchy. Co výrobek, to originál.
elektrosvit

#14 Příspěvek od elektrosvit »

Jenže to by pak lidi strkali žárovky určené pro řetěz A do řetězu B a divili se následným efektům.
Artaban001

#15 Příspěvek od Artaban001 »

Je taky "sranda", když se ta žárovka s bimetalem vymění za obyčejnou. Celá souprava žárovek v tom okruhu přijde při nejlepším o barevný nátěr.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“