Jak rozpoznám Jack 6,3mm zásuvky na kabel Stereo od Mono?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Klob1

Jak rozpoznám Jack 6,3mm zásuvky na kabel Stereo od Mono?

#1 Příspěvek od Klob1 »

Vím, banální, ale stejně mi to dnes zamotalo hlavu.
Tak mám oba druhy a oba mají tři vývody na připojení, nechápu, že dříve žádné povšimnutí takže nezkoumané, ale teď na jednou? U sterea signál je jeden pravá, druhý levá a třetí GND-kostra-stínění. A u toho mono přece by měl být o jeden méně? Jeden signální a druhý GND-kostra-stínění. A když oba mají tři vývody, tak jak je rozeznám, který je který? Samozřejmě asi zapojení symetrické i nesymetrické. Ale to nemění na tom, jak je od sebe ty dva jacky rozeznám. Upozorňují, že u zástrčky, tam ten rozdíl je znát na pohled, ale u té zásuvky ne!
Děkuji.
zde jsou na fotu, tak který je který? Nic jiného nechci, nežli jak z těchto dvou se pozná, který je stereo a který je mono. Protože já to dnes nějak nepoznám.
Přílohy
IMG_20180718_205500.jpg
Jak je od sebe rozezním Stereo a Mono? Kde je rozdíl?
Jak je od sebe rozezním Stereo a Mono? Kde je rozdíl?
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Strč do každýho Jack-samečka a šlusmetrem "oňuchej" vývody proti sobě. Je možný, že máš oba dva konektory stejný (prodejce se splet), anebo je ten jeden s rozpínacím kontaktem.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Jenys »

Mono by měl mít pravý a levý spojený, vypadá to na dva stereo. Mono si uděláš z těch stereo spojením levého a pravého. Ale na co to?
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
ok1hga

#4 Příspěvek od ok1hga »

Jenys píše:Mono by měl mít pravý a levý spojený

a jak jsi na to přišel ?
Jenys píše:Mono si uděláš z těch stereo spojením levého a pravého.

. . . u 6.3 mm jacku na to zapomeň !
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Jenys »

Tak prozraď v čem je zádrhel. Třeba jsem něco přehlédl :wink:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
ok1hga

#6 Příspěvek od ok1hga »

to je jednoduché, když udělá to co mu radíš, udělá si zkrat . . .
PotPalo

#7 Příspěvek od PotPalo »

Nebude to tak, že sa im neoplatí vyrábať mono zvlášť, tak predávajú stereo namiesto mono, veď ten kontakt naviac tam nevadí, ostane nezapojený?
V každom prípade premerať, je to zaujímavé, ale podľa mňa obyčajné stereo.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
ok1hga

#8 Příspěvek od ok1hga »

taky bych řekl, že jsou stejné, jen každý od jiného výrobce . . .
. . . asi proto ty drobné rozdíly v délce závitu a malý rozdíl v krytu
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Jenys »

Však jo, to je pravda, myslel jsem to pro mono zapojení, pro mono signál a to přeci je správně, nebo se mýlím? :wink: Z toho psaní jsem nepoznal, jak to bude používat, zda mono, nebo stereo, nebo mu jde jen o zvědavost.
Klob1

#10 Příspěvek od Klob1 »

Děkuji, za rozumné odpovědi a, že jste to hned nezavrhli. Nebo nenapadáte, že to nepoznám a, že to je banální, že to ví každý. Vidím, že to nemotá jen mou hlavu. Právě, že jsou koupené oba v jedné elektronice v jeden den. A jeden má být Mono a druhý Stereo. I na účtence je napsané Mono a Stereo. A i cena rozdílná.
Bohužel jsem koupil oba ve stejném počtu, abych se něčeho chytl. Tak se zatím chytám za hlavu.
Zvláštní je, že dříve jsem si toho nějak nevšíml, až dnes. Ještě budu muset asi rozebrat staré věci, kde jsem používal tyhle konektory, jestli třeba tam nebude to jinak, nežli u těchto.
Všude uvádí na stránkách prodejců, Mono a Stereo.
U zástrček je skutečně rozdíl v konektoru, tam to mám. Tak by přece nemuseli u zásuvky dělat rozdíl potom, když to je stejné.
Je pravda a to souhlasím, že ze sterea se může použít na mono v zapojení. Nejsou propojené, oba jsem proměřoval, protože mě to také napadlo, jestli nejsou třeba uvnitř spojené.

Jde mi jen o to, jak je rozeznám od sebe, když vypadají právě na to stereo. Jenže nemají být a mají být - jeden z nich mono a druhý stereo. Ale, který je který? Ani na stránkách po netu nikde jsem nenašel nic o tom.
ZVUK2000

#11 Příspěvek od ZVUK2000 »

Ten monofonní (měl by to být ten co má hranaté vývody), má dva stejné nezávislé vývody které spojí až "špička" JACKU samce. Takže je jedno na který vývod se připájí kabel.
JiriTom

#12 Příspěvek od JiriTom »

Klob1: jistotu budeš mít po rozebrání, jde to poměrně lehce. :)
Přílohy
jack_6_3_800.jpg
jack_6_3_800.jpg
Význam slova dezolát: Člověk náchylný k podlehnutí konspiračním teoriím, šířící dezinformace, nepátrající po pravdě a souvislostech, následující stádo. Dezolát má ve všem jasno, nikdy nepochybuje...
ZVUK2000

#13 Příspěvek od ZVUK2000 »

JiriTom píše: jistotu budeš mít po rozebrání, jde to poměrně lehce. :)

Rozebrat? To už pak nesloží :D
Přílohy
mono jack.jpg
mono jack.jpg
PotPalo

#14 Příspěvek od PotPalo »

Veď sa do toho dá pozrieť aj bez rozobratia, v 3,5mm je vidieť kontakty, nieto ešte v 6,3mm....
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
JiriTom

#15 Příspěvek od JiriTom »

Mohlo mě napadnout, že je to potřeba napsal polopatisticky:

Ta pravá část (z mého obrázku) jde z toho plechového krytu za pomoci kleští sejmout. Potom se podívá dovnitř, jak jsou kontakty uspořádané. Tu pravou část zase vloží zpět a případně mírně důlčíkem zaklepne. Nic jiného není potřeba rozebírat... :)
Význam slova dezolát: Člověk náchylný k podlehnutí konspiračním teoriím, šířící dezinformace, nepátrající po pravdě a souvislostech, následující stádo. Dezolát má ve všem jasno, nikdy nepochybuje...
Odpovědět

Zpět na „Součástky“