Co je to za kopii nebo schema zesilovače

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TAKJAN

Co je to za kopii nebo schema zesilovače

#1 Příspěvek od TAKJAN »

Donesli mi toto, vstup AUX předělat, jednodušší bylo udělat redukci. Ale jeden kanál nehraje, chyba je v korekčáku, při dotyku na odbočku loudness na pot. hlasitosti jdou oba kanály, ale přímo ze vstupu ne. Ten korekčák je mi nějak povědomý. Než to začnu rozdělávat, abych byl v obraze. Úplně vpravo na DPS je vstup phone. Jinak to dělalo nějaký prase.
Přílohy
K800_20180924-091821.JPG
K800_20180924-091821.JPG
K800_20180924-091812.JPG
K800_20180924-091812.JPG
K800_20180924-091755.JPG
K800_20180924-091755.JPG
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

TW40, většina elytů bude po smrti, pro spolehlivý chod to chce vyměnit všechny, už je to moc staré.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
dred

#4 Příspěvek od dred »

Pred potenciometrom hlasitosti nič nieje (okrem PHONO). Chyba bude len niekde v utrhnutom kábliku od prepínačov.
A tie kondenzátory ?? Ich vek, stav a výmena je na zváženie. Ono to pôjde ešte nejakých pár rokov. Aj keď boli len TEchnickySLAbšie, ale určite kvalitnejšie, ako dnešné "dvojročné".
Naposledy upravil(a) dred dne 25 zář 2018, 15:59, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Ten korekčák byl zveřejněnej i samostatně, tuším v Rádiovým Konstruktérovi z nějakýho 74 nebo kterýho roku ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
teufel

#6 Příspěvek od teufel »

Zavzpomínal jsem, slzu utřel. TW40 jsem stavěl jedné kamarádce asi před 40 lety...
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Taky jsem ho před cca 40 lety stavěl. A dokonce se mi jeden před asi rokem objevil na stole. Byl rozsypanej izostat, jinak OK. Byl nějak předělanej, origo měl přeci otočný přepínač vstupů. Elyty jsem přeměřil a kromě těch dvou s placatejma páskovejma vývodama na chladiči konce byly všechny v naprostým pořádku. Takže vyměňování elytů asi není univerzální rada na opravu.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
TAKJAN

#8 Příspěvek od TAKJAN »

Díky, pánové. Moc párat se s tím nebudu, má to stejně do garáže.
Zaky

#9 Příspěvek od Zaky »

Ty větší C Tesla v pořádku být mohou, ale ty malé bývají vadné dost často. Pár kusů těch TW40 jsem už opravil a dobrých kondíků tam byla z celkového počtu obvykle menšina. Já také nejsem zastáncem generální výměny C, to jsem nikdy nikde nepropagoval.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Michal22

#10 Příspěvek od Michal22 »

Já nějaké pokusy s Transiwaty dělal, taky jsem nějaké opravoval. Nejvíc trpěly ty 200µF elyty vedle těch výkonových odporů. Ve svých konstrukcích jsem je raději dával dál od sebe, nebo z druhé strany desky.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Syron

#11 Příspěvek od Syron »

Ty elyty, mám na mysli Tesly v hliníkových pouzdrech, opravdu nebyly tak špatné. V roce 1975 jsme s bráchou udělali zes. 2x 20W podle RK tuším 1/75 a předzesilovač podle přílohy AR že stejného roku s MAA 504. Hned potom jsem šel na vojnu, kde jsem předzesilovač překopal na jednu desku, s MAA 741. Dodnes hraje bez problémů. Až na triodbockovy potak hlasitosti. Tehdy stál sto Kčs!!! Přes veškerou snahu šíleně chrastí a vynechává. Velmi důsledně jsem se vyvaroval umístění elytů blízko zdrojů tepla. Dodnes jsem nemusel ani jeden elyt měnit. Plně souhlasím, že je blbost bezhlavě měnit elyty, pokud to není potřeba.
Charos

#12 Příspěvek od Charos »

rudolf02

#13 Příspěvek od rudolf02 »

No, já nevím, ale ty elektrolyty se až tak moc nekazí. Občas jeden z mnoha. Když jsem vyhrabal zapadlé kondíky s hliníkovým pouzdrem, dole pertinax a nahoře dírka zakáplá čertví něčím bílým, stále jsou nechutně funkční. Podobně kondík 100M/12V se steřelou červenou gumou se odmítá znefunkčnit. Ale to jsou extrémy. Dle mých zkušeností při slušném zacházení se staré elektrolyty až tak nekazí. To spíše ty novější.
Spíše hledám chyby ve svitcích, keramikách Tesla a polovodičích.
Robert18

#14 Příspěvek od Robert18 »

Také něco málo zmíním ke kondenzátorům.

Teslí kondenzátory v hliníkovém pouzdru jsem měl vždycky za nespolehlivé špatné a suché.
Pak jsem si někde na internetu přečetl článek o elektrolytických kondenzátorech Tesla. V tu dobu jsem také začal kondenzátory měřit. V naprosté většině jsou tyto kondenzátory OK párkrát jsem narazil na úplně mrtvé ty nejmenší např 1 µ 70V.

Když pominu svitky tak nejhorší elyty za mě jsou Jugoslávské jiskry 2µ malé modré - hojně používané jako vazební dost často mají svody, nebo mizernou kapacitu. Zařízení ztrácí basy, kanály hrajou nestejně a případně způsobují lupání repro při přepínání předvoleb.
Taky jsem zjistil, že keramické polštářky co jsem měl za naprosto trvanlivé naopak dost trpí na svody.
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Ještě budete v dobrém vzpomínat na elyty Tesla .
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“