Lacna elektronicka zataz s meracom kapacity baterii
Moderátor: Moderátoři
Lacna elektronicka zataz s meracom kapacity baterii
Vyzera to slusne, polovodice su bud original alebo pekne kopie. A hlavna vec: funguje to - zdroj zatazuje, kapacitu baterie meria.
Na napajanie je potrebne galvanicky oddeleny 12V zdroj. Ovladanie je enkoderom s integrovanym tlacidlom a dalsim tlacidlom run/stop.
Mody sa prepinaju podrzanim tlacidla run/stop pri zapnuti napajania. V oboch modoch sa da nastavit ukoncovacie napatie a zatazovaci prud. Prud sa da pocas behu menit.
V mode testovania baterie po dosiahnuti ukoncovacieho napatia zobrazi Ah a Wh. Bateriu je mozne pripojit 2- alebo 4-drotovo.
Procesor je STM8S005K6T6C. Su tam dva neosadene konektory, asi na programovanie firmwaru a mozno seriova konzola?
Na meranie prudu to pouziva bocnik 10 mΩ, ubytok sa zosilnuje cez TLC272 a ide to asi do procesora (nechcelo sa mi to zatial hladat a kreslit).
Zmena hodnoty bocnika problem neriesi - skusal som prilozit minusovy hrot na bocnik a najst vhodne miesto tak, aby prud 200mA sedel - potom vsak nesedia vyssie prudy.
Zítra zkusím přidat ampérmetr k tomu z mýho odkazu abych věděl, jak je přesný. Napěťově jsem ho již kontroloval dřív a s GoldStar multimetrem sedi na 3 setiny voltu. Ampérmetr by neměl nijak ovlivňovat měření, tester má kromě proudových svorek i napěťový na připojení přímo na svorky baterky, eliminace úbytku napětí na přívodních kabelech při velkým proudu.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Tak si to vyhledej a nakresli, protože je problém právě zde. Je třeba si trochu "pohrát" s nastavením zesílení a ofsetu tohoto OZ (pokud tam ovšem nejsou trimry, které jsou k tomu určeny).rnbw píše:...Na meranie prudu to pouziva bocnik 10 mΩ, ubytok sa zosilnuje cez TLC272 a ide to asi do procesora (nechcelo sa mi to zatial hladat a kreslit)...
edit: Bude to možná něco podobného, jako je na tomto obrázku:
Manual prilozeny nie je. Dokonca ani v popise nie je kompletny (chyba tam prepinanie modov). Ale da sa najst na webe:
http://www.vshopu.com/item2/2152-0203/manual.html
Na prepinanie modov som prisiel aj bez toho, ale nevedel som, co znamena bEon a bEoF.
Přes PC2 se akorát zjišťuje, jestli zatěžovaný zdroj ten nastavený proud dá nebo ne.
Číňan si to jako vždy usnadnil. Proč se patlat s nějakým zpětnovazebním číslicovým regulátorem, řešit jeho stabilitu, vždyť tam vůbec být nemusí. Kdo to pozná, že?