Lacna elektronicka zataz s meracom kapacity baterii

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#16 Příspěvek od masar »

Co třeba paralelní R-D člen v sérii před integračním filtrem (zvýhodňující přenos vzestupné hrany PWM)?
Nebo jen rozdíl v oblasti malých proudů korigovat zavedením kladného ofsetu a v oblasti velkých proudů korekcí (zvětšením) poměru vstupního děliče OZ?
:wink:
lesana87

#17 Příspěvek od lesana87 »

masar píše:Nebo jen rozdíl v oblasti malých proudů korigovat zavedením kladného ofsetu a v oblasti velkých proudů korekcí (zvětšením) poměru vstupního děliče OZ?

Jsem pro, když to na 1A sedí, tak by to posunutím a nakloněním charky mělo jít zlepšit i na koncích rozsahu.
Zkusila bych asi 10MΩ z +5V na vstup 5 operáku, to by mělo, jestli dobře pošítám, těch 145mA posunout na asi 200mA. A pak zvětšením toho 10kΩ odporu, co jde na vstup 5 operáku, doladit někde při horním konci rozsahu proudu.
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

Super, dakujem za radu :)

Tych 10M z 5V posunulo zaciatok spravne na 0,2A.

K tomu 10K odporu som skusil pridat do serie 4K7, ale to bolo vela. 1K bolo zase malo. Skoncil som s 2K7 - prud velmi slusne sedi (+/- 0,01 A) az do maximalnej hodnoty 9,99!
Přílohy
load_mod.jpg
load_mod.jpg
Kvicala_r

#19 Příspěvek od Kvicala_r »

Andreo, Masare. můžete mi pomoci s nakopnutím, jak doladit můj kousek?
Problém na začátku rozsahu mám opačný než RNBW.
Nastaveno -> Realita
0,2A -> 0,312A
1A -> 1.09A
3,9 -> 3,9A (tady to sedí)
9,5A -> 9,35A

Takže jednoduché doladění hodnot v děliči neinvertujícího vstupu sice zlepší jeden kraj rozsahu, ale posune špatným směrem ten druhý. Samozřejmě mohu zkusit sehnat "pravý" TI IC, a ladit pokud bude třeba znova.. Asi bude každý doručený kousek tak trochu originál..
masar

#20 Příspěvek od masar »

No přece analogicky. Ofsetové napětí přivést přes těch 10M (spíše o něco menší) na vstup 6 OZ a odpor 10k na vstupu 5 o trošku snížit (přidat k němu odpor paralelně, např. 68k). S velikostmi rezistorů stejně musíš laborovat pro dosažení "souběhu". :wink:
Offsetový odpor mi vychází zhruba poloviční, tak zkus 5,6M.
Kvicala_r

#21 Příspěvek od Kvicala_r »

Masare: Díky za nakopnutí správným směrem a trpělivost. Já sem v předchozím kroku zkoušel trochu "přitvrdit" pull-up 10k před diodou 1N4148, ale neměl sem už čas zkoumat jestli to náhodou není staženo vstupem PE5 procesoru k nule (pravděpodobně je). Ten návrh hodnot jsi simuloval/počítal, nebo je to "pocitově"?

Takže cca 54k paralelně k 10k z řízení a 4,73M z 5V větve tu charakteristiku umírnilo. Není to bezvadné, ale je to poměrně dobré (lítá to o cca 20mA na obou koncích rozsahu). Takže vypadá, že lví podíl na této nestabilitě má nekompenzovaná napěťová nesymetrie. Co říct, za tu útratu je to dobrý pomocník/indikátor, který na stole nebude až tak moc překážet.
masar

#22 Příspěvek od masar »

Kvicala_r píše:...Není to bezvadné, ale je to poměrně dobré (lítá to o cca 20mA na obou koncích rozsahu)...
Počítal jsem jen ten ofset. Ale opakovaným nastavením na spodním konci (200mA) - ofset, na horním konci - zesílení, bys měl dosáhnout shody na obou koncích a příp. "neshody" uprostřed. :wink:
Kvicala_r

#23 Příspěvek od Kvicala_r »

Protože doba vánoční a po/vánoční je u mě vždy trochu prostoru dotahovat resty, dočkala se tato laciná vymoženost i zakomponování do krabice. Pravda ten panel byl trochu ojeb a budu ho při příští revizi podlepit celý nějakou tenoučkou oboustrankou :)

Takže jako motivace pro ostatní a trochu zadostiučinění po té době.
Přílohy
zatez 3.jpg
zatez 3.jpg
zatez 2.jpg
zatez 2.jpg
zatez 1.jpg
zatez 1.jpg
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

Pekne.

Mne sa s tym nechcelo srat, dal som akurat mriezku na ventilator. Skrutky su vsak kratke, takze som ju jednoducho v rohoch prilepil Chemoprenom. Tiez som prilepil vyvody ventilatora z plosaku, casom by sa to urcite urvalo.
dobrman

#25 Příspěvek od dobrman »

Fasttech nabízí tohle, ale za $92 :( :(
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“