Nebo jen rozdíl v oblasti malých proudů korigovat zavedením kladného ofsetu a v oblasti velkých proudů korekcí (zvětšením) poměru vstupního děliče OZ?
Lacna elektronicka zataz s meracom kapacity baterii
Moderátor: Moderátoři
masar píše:Nebo jen rozdíl v oblasti malých proudů korigovat zavedením kladného ofsetu a v oblasti velkých proudů korekcí (zvětšením) poměru vstupního děliče OZ?
Jsem pro, když to na 1A sedí, tak by to posunutím a nakloněním charky mělo jít zlepšit i na koncích rozsahu.
Zkusila bych asi 10MΩ z +5V na vstup 5 operáku, to by mělo, jestli dobře pošítám, těch 145mA posunout na asi 200mA. A pak zvětšením toho 10kΩ odporu, co jde na vstup 5 operáku, doladit někde při horním konci rozsahu proudu.
Problém na začátku rozsahu mám opačný než RNBW.
Nastaveno -> Realita
0,2A -> 0,312A
1A -> 1.09A
3,9 -> 3,9A (tady to sedí)
9,5A -> 9,35A
Takže jednoduché doladění hodnot v děliči neinvertujícího vstupu sice zlepší jeden kraj rozsahu, ale posune špatným směrem ten druhý. Samozřejmě mohu zkusit sehnat "pravý" TI IC, a ladit pokud bude třeba znova.. Asi bude každý doručený kousek tak trochu originál..
Offsetový odpor mi vychází zhruba poloviční, tak zkus 5,6M.
Takže cca 54k paralelně k 10k z řízení a 4,73M z 5V větve tu charakteristiku umírnilo. Není to bezvadné, ale je to poměrně dobré (lítá to o cca 20mA na obou koncích rozsahu). Takže vypadá, že lví podíl na této nestabilitě má nekompenzovaná napěťová nesymetrie. Co říct, za tu útratu je to dobrý pomocník/indikátor, který na stole nebude až tak moc překážet.
Takže jako motivace pro ostatní a trochu zadostiučinění po té době.