Optika internet

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#16 Příspěvek od Celeron »

Tak jestli to má 8 x 8 cm, tak to do tý pixly, kde mi končí stávající DSL, nacpu. Akorát to šikmý vrtání bude problém, jde to přes vodorovnou izolaci baráku. Budou to muset něčím dodatečně zatěsnit.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Achab

#17 Příspěvek od Achab »

Optickou zásuvku mám na zapuštěné krabici KU68, většina s rozměrem kolem 80 × 80 je k tomu přizpůsobená. V krabici je rezerva kabelu, pod dnem vrtaná díra přes zeď ven.
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

Celeron píše: 27 srp 2026, 12:59...Akorát to šikmý vrtání bude problém, jde to přes vodorovnou izolaci baráku. Budou to muset něčím dodatečně zatěsnit...
Mimochodem, optická jednotka Ubiquiti (má i wifinu) rozměry asi 8,5x8,5x2,5 cm, v montážní sadě asi 10x10x3 cm. Samozřejmě, můžeš za trojnásobek koupit i lepší...
Jestli to z pixly máš natažené útépéčkem, nemusel bys už nic vrtat, optickou jednotku strčit ven do té piksly a dovnitř k routeru pokračovat kabelem, který už tam je. Jestli to máš ale tahané SYKFY, bez vrtání to stejně nepůjde.
HF_Tech

#19 Příspěvek od HF_Tech »

Akorát ta Ubiquiti WAVE-FIBER-ONU-EU v síti cetinu fungovat nebude.
Hill
Administrátor

#20 Příspěvek od Hill »

Copak, Cetin to nechce?
josef_novak

#21 Příspěvek od josef_novak »

Oni se brání nekompatibilitě a raději dodávají zařízení, u kterých mají jistotu. Často používají Huawei a když od nich mají ONU jednotky, tak se jim moc nechce připojovat něco jiného než ONT od Huawei. Aby měli jistotu, tak ty jiné zařízení musí testovat a to stojí čas a peníze.

https://www.cetin.cz/o-nas/sit-cetin/te ... e-rozhrani

@Celeron: Ty si tu krabičku dokážeš i vytisknout menší. Jde jen o ty zarážky, do kterých se vleze optická zásuvka, která bude navařená na konci kabelu.
HF_Tech

#22 Příspěvek od HF_Tech »

Hill píše: 27 srp 2026, 14:51 Copak, Cetin to nechce?
Oni ty PON sítě nejsou navzájem kompatibilní a navíc se konfigurují centrálně. Větší operátor si je nechává dodávat na zakázku, za úplně jinou cenu než je vidíš v obchodě. (Třeba ta meteostanice SMRTBOX od O2, co je na splátky za skoro pět tisíc má nákup asi 300Kč/ks). Operátor pak má seznam toho co to prodá nebo lze použít. Lepší je to i kvůli záruce - když se to posere, tak tu krabici operátor vymění poměrně rychle.
Ty UBNT používají spíš menší firmy mimo cetin.
DedVseved

#23 Příspěvek od DedVseved »

U Pody lze připojit SFP modul MA5671A, ale ten je taky od Huawei viz. fórum o Turrisu https://forum.turris.cz/t/ipv6-v-siti-poda/12974/70
Hill
Administrátor

#24 Příspěvek od Hill »

Je fakt, že mi ONU spravuje můj provider, protože využívá metropolitní síť, která mu nepatří, takže je zabezpečení na něm a v ceně. Metalickou síť zabezpečoval centrálně na serveru pod schody a domácí router byl moje věc. Ještě mě ale nepřepadl pocit, že bych providera měl měnit.
Ale měl jsem za to, že Cetin jen staví a spravuje vedení, aspoň podle projektů, co mi končí na stole s požadavky na povolení vstupu na pozemky firmy a pozemky zatížené ve prospěch firmy věcným břemenem. Je to zatím jediná firma, která se ještě nepokusila nabídnout nějakou protislužbu za povolení.
keemo

#25 Příspěvek od keemo »

DedVseved píše: 27 srp 2026, 16:08 U Pody lze připojit SFP modul MA5671A, ale ten je taky od Huawei viz. fórum o Turrisu https://forum.turris.cz/t/ipv6-v-siti-poda/12974/70
Nekde jsem nasel ze tam nechaji pripojit i opticky prevodnik od Tp linku s lan vystupem...co jsem nasel tak to nebylo drahe ale nechtelo se mi resit byrokracii tak pouzivam to co dodali a kupodivu to staci.
Celeron

#26 Příspěvek od Celeron »

Hill píše: 27 srp 2026, 14:14 Jestli to z pixly máš natažené útépéčkem, nemusel bys už nic vrtat, optickou jednotku strčit ven do té piksly a dovnitř k routeru pokračovat kabelem, který už tam je.
Ta pixla je od počátku osazená na vnitřní zdi v obytný místnosti. Po loňský rekonstrukci baráku jsem jí zapustil do níky zároveň se zdí. A je na ní přiraženej nábytek, takže bych nerad na tu zeď přidával nějaký škatule.
Jirka

Celeron

#27 Příspěvek od Celeron »

josef_novak píše: 27 srp 2026, 15:31 @Celeron: Ty si tu krabičku dokážeš i vytisknout menší. Jde jen o ty zarážky, do kterých se vleze optická zásuvka, která bude navařená na konci kabelu.
Tu síť jsem psal že bude vlastnit T-mobil s Vodafounem. Takže Cetim v tom asi figurovat nebude.
Jirka

HF_Tech

#28 Příspěvek od HF_Tech »

No Bóže, tak tam dáš prodlužku s optickým kabelem a dáš router třeba na skříň. Ten se zelenými konektory stojí cca 200Kč za 10m, jen se nesmí ohýbat do pravého úhle. Morčata nebo králíky na překousání kabelu doma snad nemáš.
Ty nové sítě od vodního founu jedou už jenom 2Gb a výběr těch routerů je podstatně zužený.
josef_novak

#29 Příspěvek od josef_novak »

@Celeron: Šlo ti přece o velikost té FTTH krabice a ten konektor může být i v menší.
ftth.webp
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Celeron

#30 Příspěvek od Celeron »

To žlutý je optika vlákno co jde zvenčí? Pokud jo, tak to můžu našlapat bez krabice do tý pixly od stávající přípojky DSL. Dál mám k routeru krkačku průměr 21 mm. Tou bych protáhnul optickou prodlužku. Jak jsou ale velký koncovky na tý prodlužce, projdou tou krkačkou? Nebo se dá na vlákno osadit koncovka až po protažení krkačkou?
Jirka

Zpět na „Výpočetní technika“