Přepálené očko u trafopájky
Moderátor: Moderátoři
-
Celeron
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
-
rnbw
-
Kremik
Výpary - no, asi by nebylo dobré čichat toho moc, ale většinou to teplem stoupá vzhůru, takže to jde mimo nos a naředěné mi to nevadí.
Ale v době, kdy jsem měl trošku alergii (zřejmě to dost souvisí s "nasraností"), mi vlastně taky vadila...
-
patrikvarga
-
kokun
-
rudolf02
Pro mě je bezolovnatý cín hotové neštěstí. Většinou trafopáječka, jen pro SMD je lepší mikropáječka.
No a první kalafuna byla kalafuna pro smyčce, pak už jen kalafuna na vepře.
-
Celeron
-
Hill
- Administrátor
Ony ty lícny totiž upadnou ani ne tak působením (jakéhokoli) tavidla, jako zbronzovatěním, potažmo zkřehnutím, povrchu jednotlivých vlásků, když do nich difunduje cín.
-
Cust
Nicméně jsem používal klasickou smyčku vyrobenou z 1,5 měděného drátu. Kdysi jsem experimentoval s " věčným" hrotem, který jsem si vyráběl. Nebyla to smyčka, ale drát volně končil hrotem a poblíž toho hrotu jsem stříbrnou pájkou připájel druhý drát. Ale nějak jsem si na to nezvykl. Ta smyčka má své kouzlo.
Jo, a navíc se mi téměř vždy přepálila v šuplíku, snad nikdy ne při práci.
-
Celeron
-
EKKAR
Jirko, s amorfností = nekrystaličností to nemá nic společnýho, to bys byl alergickej třeba i na obyčejný sklo. Pokud je v čmoudu z kalafuny něco, co ti vyvolává dušnost a kašel, jsou to AROMÁTY = cyklický uhlovodíky chemicky blízký benzenu, např. terpentýn a terpeny obecně a další "vůně". Ano, jsou to zrovna ty látky, který dělají to "pryskyřičný borovicový aroma" ...Celeron píše: 04 zář 2026, 22:24... mám problém, jak začnu přepalovat kalafůnu trafačkou, začnu za chvíli z toho čoudu chrchlat a sípat a ani odsávání s filtrem nepomáhá. Asi alergie, amorfní látky jsou s tím známý. ...
A kutilmile - nelituju tě
-
Lukas-Peca
Když všechno selže, přečti si návod. Na "neutrální" kapalině je napsáno, že se musí po pájení opláchnout a nesmí se používat na elektroniku a plošné spojeCeleron píše: 06 zář 2026, 00:37 Stejná svině je "Neutrální pájecí kapalina". To neutrální musel vymyslet nějakej srandista. Taky o zběsile žere měď a železo a navíc je potřísněnej a zaschlej povrch desek dost vodivej.
-
Celeron
Karle, tak mám sousedovi chemikovi na penzi s titulem před i za sdělit, že má vrátit diplom na VŠCHT a titul na ČSAV? To by asi byla velká troufalost.EKKAR píše: 06 zář 2026, 20:04 Jirko, s amorfností = nekrystaličností to nemá nic společnýho, to bys byl alergickej třeba i na obyčejný sklo. Pokud je v čmoudu z kalafuny něco, co ti vyvolává dušnost a kašel, jsou to AROMÁTY = cyklický uhlovodíky chemicky blízký benzenu, např. terpentýn a terpeny obecně a další "vůně". Ano, jsou to zrovna ty látky, který dělají to "pryskyřičný borovicový aroma" ...
-
EKKAR
A kutilmile - nelituju tě
-
Cust
Jako, že to sklo zplynní a ty ho budeš dýchat? A ty pryskyřice jsou v plynném stavu taky amorfní?EKKAR píše: 06 zář 2026, 20:04Jirko, s amorfností = nekrystaličností to nemá nic společnýho, to bys byl alergickej třeba i na obyčejný sklo. Pokud je v čmoudu z kalafuny něco, co ti vyvolává dušnost a kašel, jsou to AROMÁTY = cyklický uhlovodíky chemicky blízký benzenu, např. terpentýn a terpeny obecně a další "vůně". Ano, jsou to zrovna ty látky, který dělají to "pryskyřičný borovicový aroma" ...Celeron píše: 04 zář 2026, 22:24... mám problém, jak začnu přepalovat kalafůnu trafačkou, začnu za chvíli z toho čoudu chrchlat a sípat a ani odsávání s filtrem nepomáhá. Asi alergie, amorfní látky jsou s tím známý. ...