Přepálené očko u trafopájky

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#31 Příspěvek od Celeron »

S trafačkou opravdu nemusí být trubička s tavidlem, stačí nabírat pájku, nechat ji schladnout, namočit do kalafuny a pak pájet. Mám doma asi 2 kg 1,5 mm právě bez tavidla. Jenže mám problém, jak začnu přepalovat kalafůnu trafačkou, začnu za chvíli z toho čoudu chrchlat a sípat a ani odsávání s filtrem nepomáhá. Asi alergie, amorfní látky jsou s tím známý. S mikropájkou, kde se kalafuna nepálí ale jen taví tenhle problém nemám.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#32 Příspěvek od rnbw »

Vyhrabal som tu spajkovacku a okrem doboveho cinu tam je aj kolofonia :D
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Kremik

#33 Příspěvek od Kremik »

Tavidlo toho "dobového cínu" pěkně vonělo. Taková nostalgická vzpomínka. Nevím co bylo zač, ani jestli se dneska ještě někde používá. Moje první kalafuna byla houslařská. Nevěděl jsem, že se prodává tehdy i v Tesle. Fungovala, ale byla tmavá a dost se pálila. Když jsem si pak koupil mističku v Tesle, to byla úplně jiná liga. Pak jsem dělal experiment se smrkovou pryskyřicí (stačilo nějak prohřát) a ta byla taky výborná.

Výpary - no, asi by nebylo dobré čichat toho moc, ale většinou to teplem stoupá vzhůru, takže to jde mimo nos a naředěné mi to nevadí.
Ale v době, kdy jsem měl trošku alergii (zřejmě to dost souvisí s "nasraností"), mi vlastně taky vadila...
Do vlákna, kde mizí mé příspěvky, nadále nepřispívám. Na to je můj čas příliš cenný.
patrikvarga

#34 Příspěvek od patrikvarga »

Tiež som kupoval, ale na violončelo. Na husle bola drahá, a bolo jej málo.
kokun

#35 Příspěvek od kokun »

Mám jí asi tak kilo (mohu poskytnout - vč. i olovnaté trubičkové pájky: Ø 1mm a 2mm).
Po krachu fabriky jí brácha "zprivatizoval" snad půl sudu - na domácí zabíjačky jak stvořená. :roll:
Honza - kokúň

#36 Příspěvek od rudolf02 »

No, při pájení na železné šasi se mi velmi osvědčuje eumetol, daleko účinnější než kalafuna. Pěkně voní, ale obávám se, že výpary jsou jedovaté. Takže pro běžné pájení kalafuna, při dobře ošetřených spojích před pájením obvykle postačuje trubičková pájka.
Pro mě je bezolovnatý cín hotové neštěstí. Většinou trafopáječka, jen pro SMD je lepší mikropáječka.
No a první kalafuna byla kalafuna pro smyčce, pak už jen kalafuna na vepře.
Celeron

#37 Příspěvek od Celeron »

Eumetol je pěknej žrout měděnýho lanka. Vsákne do "trubičky" izolace lanka a do roka a do dne to upadne. Opravdu jen na pájení plechů a pak důkladně omýt nitrem nebo acetonem. Stejná svině je "Neutrální pájecí kapalina". To neutrální musel vymyslet nějakej srandista. Taky o zběsile žere měď a železo a navíc je potřísněnej a zaschlej povrch desek dost vodivej.
Jirka

Hill
Administrátor

#38 Příspěvek od Hill »

Eumetol 2 byl ale vynikající, zbytky se daly umýt lihem, jen na tu lícnu se nehodil, protože z té už se vyčistit nedal. Teprve po této zkušenosti člověk ocení zkušenost, že lanko se nepájí, zvlášť tam, kde hrozí pohyb a otřesy. A že použití nalisovacích dutinek má smysl.
Ony ty lícny totiž upadnou ani ne tak působením (jakéhokoli) tavidla, jako zbronzovatěním, potažmo zkřehnutím, povrchu jednotlivých vlásků, když do nich difunduje cín.
Cust

#39 Příspěvek od Cust »

Trafopájku jsem nepoužil už hodně let - vlastně ani nevím kde ji momentálně mám...
Nicméně jsem používal klasickou smyčku vyrobenou z 1,5 měděného drátu. Kdysi jsem experimentoval s " věčným" hrotem, který jsem si vyráběl. Nebyla to smyčka, ale drát volně končil hrotem a poblíž toho hrotu jsem stříbrnou pájkou připájel druhý drát. Ale nějak jsem si na to nezvykl. Ta smyčka má své kouzlo.
Jo, a navíc se mi téměř vždy přepálila v šuplíku, snad nikdy ne při práci. ;-)
Celeron

#40 Příspěvek od Celeron »

Hille, ten Eumetol jsem naposled použil někdy na začátku osmdesátek. Jestli byla jednička a dvojka, to jsem vůbec nezaregistroval. No dutinky a schrumpfschlauchy nebyly určitě. Aby se lícna za pájením nelámala, tak se přetahovala bužírkou na chvíli namočenou do nitra. Trochu se nafoukla a po natažení na spoj se po vyschnutí zase zdrcla. Jenže z ní byl pak kámen, tak se lámání přesunulo na konec té bužírky. Kdo tohle pamatuje? :)
Jirka

EKKAR

#41 Příspěvek od EKKAR »

Celeron píše: 04 zář 2026, 22:24... mám problém, jak začnu přepalovat kalafůnu trafačkou, začnu za chvíli z toho čoudu chrchlat a sípat a ani odsávání s filtrem nepomáhá. Asi alergie, amorfní látky jsou s tím známý. ...
Jirko, s amorfností = nekrystaličností to nemá nic společnýho, to bys byl alergickej třeba i na obyčejný sklo. Pokud je v čmoudu z kalafuny něco, co ti vyvolává dušnost a kašel, jsou to AROMÁTY = cyklický uhlovodíky chemicky blízký benzenu, např. terpentýn a terpeny obecně a další "vůně". Ano, jsou to zrovna ty látky, který dělají to "pryskyřičný borovicový aroma" ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Lukas-Peca

#42 Příspěvek od Lukas-Peca »

Celeron píše: 06 zář 2026, 00:37 Stejná svině je "Neutrální pájecí kapalina". To neutrální musel vymyslet nějakej srandista. Taky o zběsile žere měď a železo a navíc je potřísněnej a zaschlej povrch desek dost vodivej.
Když všechno selže, přečti si návod. Na "neutrální" kapalině je napsáno, že se musí po pájení opláchnout a nesmí se používat na elektroniku a plošné spoje :) Ale u nás ji mají údržbáři taky velice v oblibě, dobře se s tím pájí lanka a po roce a půl je z mědi bílý prášek a je zase co opravovat.
Celeron

#43 Příspěvek od Celeron »

EKKAR píše: 06 zář 2026, 20:04 Jirko, s amorfností = nekrystaličností to nemá nic společnýho, to bys byl alergickej třeba i na obyčejný sklo. Pokud je v čmoudu z kalafuny něco, co ti vyvolává dušnost a kašel, jsou to AROMÁTY = cyklický uhlovodíky chemicky blízký benzenu, např. terpentýn a terpeny obecně a další "vůně". Ano, jsou to zrovna ty látky, který dělají to "pryskyřičný borovicový aroma" ...
Karle, tak mám sousedovi chemikovi na penzi s titulem před i za sdělit, že má vrátit diplom na VŠCHT a titul na ČSAV? To by asi byla velká troufalost. :mrgreen:
Jirka

EKKAR

#44 Příspěvek od EKKAR »

Může to bejt jenom nesprávný použití cizího termitu, prostě amorfnost je fyzikální vlastnot jak v organický, tak anorganický sféře, s chemií to nesouvisí. Je to absence krystalický struktury uvnitř tuhý látky, jinak se tomu jevu taky říká přechlazená kapalina. Příkladem je sklo, některý druhy ledu vzniklý za abnormálních podmínek, asfalt čili bitumen, pryskyřice a smůly rostlinnýho původu a taky většina plastů. Alergii na chemicky působící látku si představit dokážu, umím sipředstavit alergii na fyzikálně působící latku - třeba na prach, ale nedokážu si představit alergickou reakci na přechlazením ztuhlou = nezkrystalizovanou látku.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Cust

#45 Příspěvek od Cust »

EKKAR píše: 06 zář 2026, 20:04
Celeron píše: 04 zář 2026, 22:24... mám problém, jak začnu přepalovat kalafůnu trafačkou, začnu za chvíli z toho čoudu chrchlat a sípat a ani odsávání s filtrem nepomáhá. Asi alergie, amorfní látky jsou s tím známý. ...
Jirko, s amorfností = nekrystaličností to nemá nic společnýho, to bys byl alergickej třeba i na obyčejný sklo. Pokud je v čmoudu z kalafuny něco, co ti vyvolává dušnost a kašel, jsou to AROMÁTY = cyklický uhlovodíky chemicky blízký benzenu, např. terpentýn a terpeny obecně a další "vůně". Ano, jsou to zrovna ty látky, který dělají to "pryskyřičný borovicový aroma" ...
Jako, že to sklo zplynní a ty ho budeš dýchat? A ty pryskyřice jsou v plynném stavu taky amorfní?

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“