propojovací pásky na bodování batérek

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Valdano

#16 Příspěvek od Valdano »

Ano ověřeno. Čistý nikl vytváří velmi málo nebo žádné jiskry. Pokud se vůbec nějaké jiskry objeví, budou extrémně krátké, matné a tmavě červené bez rozvětvení.
ferdislav

#17 Příspěvek od ferdislav »

I různé druhy oceli dělají různé jiskry, řekl bych že to půjde rozeznat
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Všecko hraje pro nikl. Hadexák nezklamal. Hmotnostně to odpovídá, měrný odpor to má menší než starej poniklovanej železnej stejnýho průřezu. Magnetizmus ztrácí před opalovačkou mnohem dřív. A taky je tvárnější, nepéruje jako železnej. A při broušení dělá jen "ohýnek" v broušeným místě, kdežto poniklovanej jiskří a prská.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem bodoval pár desítek LiIon 21700. A docela dobrý rozlišení, poniklovaný železo prská kolem sebe jiskry, čistej nikl vůbec neprská.
Jirka

Maxipes_

#20 Příspěvek od Maxipes_ »

Pro větší proudy je lepší používat měděné pásky.
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

A jak se tedy bodujou měděný pásky na poniklovaný čepičky a dýnka článku? Dej prosím návod, jak obejít zákon starýho Ohma. :)
Jirka

Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

Tak docela velkej problém. Kámoš mi přinesl 6S3P 18650 Samsung baterku, která je bodovaná poniklovanejma železnejma páskama. Na propojku tří plusovejch a mínusovejch krajních článeků je pájenej AWG10 rozpletenej do dvou copů, který pokrývají asi polovinu délky propojovacích pásků. No a jeden cop na plusu byl vyhřátej, tak jsem ho odpájel a co se stalo, druhej cop odpadl. 8O Viz fotka. Prostě se odtrhlo pod pájením poniklování železnýho pásku a ten druhej cop proud asi 80A nezvládl. Na mínus pólu to odpadlo mě pod rukama, stačila jen malá síla. Nějaká technologická nekázeň u PRCáka v galvanovně. Stejnou věc ale s ozdobným chromem mi předvedla jedna galvanovna poblíž Pardubic. Celá série 100 kusů koncovek z CNC soustruhu na vyhození...
Takže závěr je, na bodování jedině čistej nikl, tam tohle nehrozí.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Jirka

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“