propojovací pásky na bodování batérek

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Valdano

#16 Příspěvek od Valdano »

Ano ověřeno. Čistý nikl vytváří velmi málo nebo žádné jiskry. Pokud se vůbec nějaké jiskry objeví, budou extrémně krátké, matné a tmavě červené bez rozvětvení.
ferdislav

#17 Příspěvek od ferdislav »

I různé druhy oceli dělají různé jiskry, řekl bych že to půjde rozeznat
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Všecko hraje pro nikl. Hadexák nezklamal. Hmotnostně to odpovídá, měrný odpor to má menší než starej poniklovanej železnej stejnýho průřezu. Magnetizmus ztrácí před opalovačkou mnohem dřív. A taky je tvárnější, nepéruje jako železnej. A při broušení dělá jen "ohýnek" v broušeným místě, kdežto poniklovanej jiskří a prská.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem bodoval pár desítek LiIon 21700. A docela dobrý rozlišení, poniklovaný železo prská kolem sebe jiskry, čistej nikl vůbec neprská.
Jirka

Maxipes_

#20 Příspěvek od Maxipes_ »

Pro větší proudy je lepší používat měděné pásky.
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

A jak se tedy bodujou měděný pásky na poniklovaný čepičky a dýnka článku? Dej prosím návod, jak obejít zákon starýho Ohma. :)
Jirka

Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

Tak docela velkej problém. Kámoš mi přinesl 6S3P 18650 Samsung baterku, která je bodovaná poniklovanejma železnejma páskama. Na propojku tří plusovejch a mínusovejch krajních článeků je pájenej AWG10 rozpletenej do dvou copů, který pokrývají asi polovinu délky propojovacích pásků. No a jeden cop na plusu byl vyhřátej, tak jsem ho odpájel a co se stalo, druhej cop odpadl. 8O Viz fotka. Prostě se odtrhlo pod pájením poniklování železnýho pásku a ten druhej cop proud asi 80A nezvládl. Na mínus pólu to odpadlo mě pod rukama, stačila jen malá síla. Nějaká technologická nekázeň u PRCáka v galvanovně. Stejnou věc ale s ozdobným chromem mi předvedla jedna galvanovna poblíž Pardubic. Celá série 100 kusů koncovek z CNC soustruhu na vyhození...
Takže závěr je, na bodování jedině čistej nikl, tam tohle nehrozí.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Jirka

Maxipes_

#23 Příspěvek od Maxipes_ »

Celeron píše: 12 zář 2026, 17:35 A jak se tedy bodujou měděný pásky na poniklovaný čepičky a dýnka článku? Dej prosím návod, jak obejít zákon starýho Ohma. :)
Celkem snadno, ty pásky se podélně rozstřihnou na půl (nebo při větší šířce na tři nebo čtyři díly) a boduje se tak, aby mezi elektrodami byla mezera v měděném pásku. Chce to ale slušnou bodovačku, co dá dostatečný proud. Mám to ověřeno osobně, body drží, bez destrukce pásku nebo čepičky článku se utrhnout nedají.
Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

A co takhle fotka nebo aspoň malůvka od ruky? Není mě totiž jasný, kterej pásek stříháš po dýlce. Jedna fotka vydá za 1000 slov. :)
Jirka

Nikto

#25 Příspěvek od Nikto »

Celeron

#26 Příspěvek od Celeron »

Jo tenhle systém, tak to jsem zkoušel a nefungovalo to.
A tloušťka mědi? Mám jen 0,1 a 0,3 mm. 0,2mm zrovna není v česku k mání. S 0,3 mm to s Glitterem nejde ani když se dá na plný pecky. A to jsem bodoval dva měděný pásky, který měly po celý dýlce mezeru, takže proud procházel pouze z jednoho hrotu do prvního pásku, dál do dýnka článku a zase přes druhý pásek se vracel zpět do druhého hrotu. Výsledek byl, že se v zkušebním dýnku 18650-ky propálila tím obrovským proudem oválná díra ale měď nedržela ani náznakem. Samozřejmě, že jsem zkoušel postupnej nárůst proudu. Měď 0,1 mm se chovala podobně, jen ty propáleniny byly na asi 60% maxima, co Glitter umí.
Nevěřím tomu, dokud to neuvidím osobně, nebo aspoň na fotce, že to funguje.
Jedinný co funguje jsou měděný pásky 12 x 0,1 mm se dvěma otvory fí 8 mm, pro 21700 ve vzdálenosti 21 mm. A přes ně se dá niklovej pásek 10 x 0,15 mm a boduje se na články skrz ty otvory fí 8 mm. Takže proud vede převážně měď, která je přitlačovaná na čepičku a dýnko tím bodováním niklovýho pásku. Jenže co to udělá po delším čase, když je tam jen dotyk mědi s dýnkem nebo čepičkou? Taky se do té díry 8 m vejdou jen tři dvojbody. Podle YR1035+ to vylepší proti čistýmu niklu vnitřní odpor takhle spojenýho dvoučlánku o cca 0,6 mΩ. To je dost málo, na to kašlu, musela by být raznice na ty otvory v měděným pásku, jinak je to strašná nimračka.
Jirka

Maxipes_

#27 Příspěvek od Maxipes_ »

Přikládám fotku, nebyly to 18650, ale 26650. Ty pásky jsou elektrikářské, na propojování trubek (voda, plyn). Tyto články jsem dříve (když jsem neměl pořádnou bodovačku) úspěšně "bodově" pájel, olovnatou trubičkovou pájkou, s kvalitním tavidlem (Stannol), tou elektrikářskou měděnou páskou a trafo - MOT bodovačkou 1440 W, s pěti závity 50 mm² měděného svařovacího kabelu na sekundáru, a se stoampérovým triakovým časovačem a fázovým regulátorem Aliexpress. Na článek jsem dal kousek pájky, přiložil měděný pásek vcelku a přitlačil elektrody, na plocho opilované měď ø 4 mm, v odpruženém držáku, stačily asi 3 až 4 desetiny s a plný výkon, vnitřek článku se nestačil moc ohřát a po zkušebním odtržení pásku zůstala na pásku i na článku souvislá vrstvička přetavené pájky.
bodování.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Celeron

#28 Příspěvek od Celeron »

Nojo, ale o tý cínový pájce tavený bodovkou zatím nikde nepadlo ani slovo. To ale není klasický bodování.
Ty elektrikářský pásky na pospojení jsem teď měřil mikrometrem a mají 0,4-0,45 mm.
Než jsem pořídil Glittera, tak jsem měl bodovku se stejnejma střevama z PRC akorát trafo bylo z větší MW Panasonic 1000W. Z čeho jsi proboha vykuchal MOTa 1440W? Mě ta MOT bodovka nijak neupoutala, špatně opakovatelný výsledek, někde tu k tomu mám vlákno.
Jirka

Maxipes_

#29 Příspěvek od Maxipes_ »

Na té fotce je normální bodové odporové svařování, jinak by bylo zbytečné a nežádoucí, mít ty pásky podélně rozdělené. Stačí číst text, s alespoň minimální pozorností a chápat ho, snad není tak dlouhý, aby to dělalo závažné potíže, je to třetí věta, cituji: "Tyto články jsem dříve, (když jsem neměl pořádnou bodovačku) úspěšně "bodově" pájel". Je to provedeno čínskou, kondenzátorovou, dost drahou bodovačkou (asi se jmenuje Glitter), která má uváděný výkon (samozřejmě je to určitě myšleno jen v okamžiku svařovacího proudového impulzu) 42 kW.

P. S. ty pájené spoje jsem nefotil, není na nich celkem co k vidění, pásek z mědi vcelku na vývodech článků.
P. S. 2 ta MOT bodovka i s tím největším trafem mě taky moc neuchvátila, ale vymyslel jsem to bodové pájení (úplně bodové to není, zapájelo to celou plochu čepičky článku, ale tím lépe) a k tomu se hodí výborně, to by zase nešlo provádět s těma kondenzátorovejma bodovkama.
P. S. 3 ty malé plíšky jsou k těm propojkám připájené, ale to jsou jen vývody na balancování.
P. S. 4 MOT 1440 W jsem vykuchal z nějaké větší mikrovlnky, značku - neznačku si už nepamatuji, ale vím, že ty menší trafáky mají malá okýnka na sekundární vinutí. Do toho velkého se pohodlně vešlo pět závitů svařovacího kabelu 50 mm², bez gumy, omotaný kaptonovou páskou (při závitovém napětí kolem 1 V) to stačí bohatě.
Celeron

#30 Příspěvek od Celeron »

Maxipes_ píše: 21 zář 2026, 17:41 Je to provedeno čínskou, kondenzátorovou, dost drahou bodovačkou (asi se jmenuje Glitter), která má uváděný výkon (samozřejmě je to určitě myšleno jen v okamžiku svařovacího proudového impulzu) 42 kW.
Já mám tohodle Glittera. Má maximum 20kW, 3,5kA, 240 J. Ale s mědí si neporadí, s hliníkem kupodivu jo. Ale dýnko článku 21700 propálí skrz dva paralelní pásky naprosto spolehlivě. Tak si nějak nedovedu představit do toho pustit dvojnásobnej výkon. Možná ty tvý 26650 mají mnohem tlustější plech na dýnku než mý tábles 21700 na kterých jsem to zkoušel já.
Jirka

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“