Co to je za součástku?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

3,82V tiez nie je nabity clanok.
MetalGod

#17 Příspěvek od MetalGod »

Jo. Nabitej má 4.1-4.2V.
Ale tak proč nevezmeš nějakej 5V zdroj, třeba vyřazenou nabíječku mobilu, odpor dejme tomu 2.2-4.7Ω a nedobiješ ji s tím, že jednou třeba za půl hodiny změříš napětí (do 4.2V) a pro sichr koukneš na teplotu, jestli článek nehřeje?
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Mek7
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Mek7 »

S nabijackami na mobil bacha - naposledy som jednu chcel pouzit, bolo na nej napisane 5V 250 mA, a multimeter mi naprazdno ukazal 8,5 V. Sa mi to nezdalo, hodil som to na osciloskop, a tam pulzujuce 100 Hz napatie lietajuce od 0 po 12 V. Po rozobrati som zistil, ze vnutri je len trafko a usmernovac, a vyhladzovaci kondik nikde 8O Po jeho doplneni a stabilizacii na 5V sa uz nabijacka dala pouzit ako zdroj pre nieco uzitocne.
Keby som ju napojil na vlastnu konstrukciu vyzadujucu 5V bez premerania, bezpochyby by mi ju tato nabijacka odpalila.
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat :)
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
Disclaimer: Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby.
"Failing to plan is planning to fail" (Alan Lakein)
masar

#19 Příspěvek od masar »

Stále je co objevovat... :wink:
rnbw

#20 Příspěvek od rnbw »

Clankov tam vidim viac, pravdepodobne v serii - neodporucam nabijat ich samostatne, lebo rozhodis ich rovnomerne nabitie.
rzwinston

#21 Příspěvek od rzwinston »

jj je jich tam 2x5 je to 18V 5ah Dewalt baterie.....
Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

Kremik píše:Wiki kecá. 2,8V je v pohodě. Nevím, jestli i dlouhodobě, ale do 2,5V jsem nezaznamenal problém.Povedlo se mi lionku vybít až do záporu (někde jsem tu o tom psal) a normálně funguje dál.

No ono hlavně záleží jak ty LiIon používáš. Pokud se z nich bere desítky nebo stovky mA, tak toho moc po podvybití nepoznáš. Ale já je používám na pohon, 10-20A na článek a tak je Ri naprosto zásadní. A ten právě jde do kytek s přílišným poklesem napětí. Je odzkoušeno, že už 3,1V ten Ri začne zvyšovat. A uděláš to opakovaně a je vymalováno, článek se při odběru přehřívá což mu taky neprospívá, tlakuje se a uvnitř deformuje a Ri stále stoupá. Začarovanej kruh. Taky je dost velkej rozdíl vybít baterku malým proudem 3V a nebo velkým proudem. Pokud je tam ochrana na podvybití, tak u velkýho proudu se baterka odpojí a její napětí rychle vyjede o 0,3-0,4V nahoru. Když to samý uděláš malým proudem tak se napětí téměř nezvýší. Kterej režim je horší je asi jasný. Zkušenost se stovkama kusů 18650.
U LiPolek je to ještě horší, tam se nedoporučuje při odběrech nad 20 C vybíjet pod 3,4V/čl.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
mi-ro

#23 Příspěvek od mi-ro »

TO Mek7: To není nic nového. Nejlevnější nabíječky nemají FB pomocí optočlenu. Byl by moc drahý :D A tak se se sekundární napětí odvozuje od primáru. Logicky nezatíženému adaptéru napětí vyletí.
..to bude jen ňákej odpůrek
Kremik

#24 Příspěvek od Kremik »

Celeron píše:No ono hlavně záleží jak ty LiIon používáš.
...já je používám na pohon, 10-20A na článek...
U LiPolek ... se nedoporučuje při odběrech nad 20 C vybíjet pod 3,4V/čl.

Tak tolik z nich vážně netahám. 20C? Bez ztrát by to byly 3 minuty provozu, v reálu je to kolik, 90 sekund? :D Toto už jsem vždycky považoval za přetěžování. Jak dlouho vydrží takto provozovaná baterka?
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

Je to v elektroletech, tam se z jedný 18650 tahá až 20A. Z LiPol dudám z 4S1P 2,6Ah podle telemetrie špičkově 40A. Lítá to cca 5-8 minut, samozřejmě stále ne na plnej "plyn".
LiPolky po asi 2 letech provozu (cca 100 cyklů) začnou zvyšovat Ri a pokud se podvybíjí tak se nafukují. LiIonky lítá kámoš už čtvrtej rok a stále jsou použitelný. Kupodivu životností nejlíp vycházejí A123 (LiFe) ale u nich je malej výběr kapacit a rozměrů.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rzwinston

#26 Příspěvek od rzwinston »

MetalGod píše:Jo. Nabitej má 4.1-4.2V.
Ale tak proč nevezmeš nějakej 5V zdroj, třeba vyřazenou nabíječku mobilu, odpor dejme tomu 2.2-4.7Ω a nedobiješ ji s tím, že jednou třeba za půl hodiny změříš napětí (do 4.2V) a pro sichr koukneš na teplotu, jestli článek nehřeje?

Tady jde spíš o ten kontrolní led board,...momentálně to nepotřebuju nabíjet.Kdyz nabíječku taK origo Dewalt možná by to zvládl i nějaký Imax nebo Turnigy ale popř. tady by se jednalo o dobití baterie ne článku na to mám starou Xstar plečku:) V nejhorším připadě cvaknu dráty a zkusím připojit nabitoiu Hitachi 18V baterii a uvidím co na to řekne ten kontrolní led sráč.Pokud to rozsvítí víc než 2 ledky tak je problém jinde.
Naposledy upravil(a) rzwinston dne 29 srp 2020, 01:12, celkem upraveno 1 x.
rzwinston

#27 Příspěvek od rzwinston »

no to jsme trochu odbočíli...potřebuju vědět co to jsou za součástky
Musí být chyba tam....

pic 2 jsem našel - TL431 SMD SOT-23
Přílohy
2(1).jpg
2(1).jpg
1(1).jpg
1(1).jpg
barnodaj

#28 Příspěvek od barnodaj »

Tohle bych čekal:
Přílohy
WO.png
WO.png
rzwinston

#29 Příspěvek od rzwinston »

Takže zenerka teď jde o to která z těch 5tek ..dík
Laoc

#30 Příspěvek od Laoc »

Skusim sa spytat tu. Ako rozoznam o aku diodu ide , puzdro do-35, farby cerv-cier, dla katalogu by to mohlo byt KZ 140 alebo KA 136. Ako to poznat?
dik za radu.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“