Co to je za součástku?
Moderátor: Moderátoři
Ale tak proč nevezmeš nějakej 5V zdroj, třeba vyřazenou nabíječku mobilu, odpor dejme tomu 2.2-4.7Ω a nedobiješ ji s tím, že jednou třeba za půl hodiny změříš napětí (do 4.2V) a pro sichr koukneš na teplotu, jestli článek nehřeje?
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Keby som ju napojil na vlastnu konstrukciu vyzadujucu 5V bez premerania, bezpochyby by mi ju tato nabijacka odpalila.
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
Disclaimer: Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby.
"Failing to plan is planning to fail" (Alan Lakein)
Kremik píše:Wiki kecá. 2,8V je v pohodě. Nevím, jestli i dlouhodobě, ale do 2,5V jsem nezaznamenal problém.Povedlo se mi lionku vybít až do záporu (někde jsem tu o tom psal) a normálně funguje dál.
No ono hlavně záleží jak ty LiIon používáš. Pokud se z nich bere desítky nebo stovky mA, tak toho moc po podvybití nepoznáš. Ale já je používám na pohon, 10-20A na článek a tak je Ri naprosto zásadní. A ten právě jde do kytek s přílišným poklesem napětí. Je odzkoušeno, že už 3,1V ten Ri začne zvyšovat. A uděláš to opakovaně a je vymalováno, článek se při odběru přehřívá což mu taky neprospívá, tlakuje se a uvnitř deformuje a Ri stále stoupá. Začarovanej kruh. Taky je dost velkej rozdíl vybít baterku malým proudem 3V a nebo velkým proudem. Pokud je tam ochrana na podvybití, tak u velkýho proudu se baterka odpojí a její napětí rychle vyjede o 0,3-0,4V nahoru. Když to samý uděláš malým proudem tak se napětí téměř nezvýší. Kterej režim je horší je asi jasný. Zkušenost se stovkama kusů 18650.
U LiPolek je to ještě horší, tam se nedoporučuje při odběrech nad 20 C vybíjet pod 3,4V/čl.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron píše:No ono hlavně záleží jak ty LiIon používáš.
...já je používám na pohon, 10-20A na článek...
U LiPolek ... se nedoporučuje při odběrech nad 20 C vybíjet pod 3,4V/čl.
Tak tolik z nich vážně netahám. 20C? Bez ztrát by to byly 3 minuty provozu, v reálu je to kolik, 90 sekund?
LiPolky po asi 2 letech provozu (cca 100 cyklů) začnou zvyšovat Ri a pokud se podvybíjí tak se nafukují. LiIonky lítá kámoš už čtvrtej rok a stále jsou použitelný. Kupodivu životností nejlíp vycházejí A123 (LiFe) ale u nich je malej výběr kapacit a rozměrů.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
MetalGod píše:Jo. Nabitej má 4.1-4.2V.
Ale tak proč nevezmeš nějakej 5V zdroj, třeba vyřazenou nabíječku mobilu, odpor dejme tomu 2.2-4.7Ω a nedobiješ ji s tím, že jednou třeba za půl hodiny změříš napětí (do 4.2V) a pro sichr koukneš na teplotu, jestli článek nehřeje?
Tady jde spíš o ten kontrolní led board,...momentálně to nepotřebuju nabíjet.Kdyz nabíječku taK origo Dewalt možná by to zvládl i nějaký Imax nebo Turnigy ale popř. tady by se jednalo o dobití baterie ne článku na to mám starou Xstar plečku:) V nejhorším připadě cvaknu dráty a zkusím připojit nabitoiu Hitachi 18V baterii a uvidím co na to řekne ten kontrolní led sráč.Pokud to rozsvítí víc než 2 ledky tak je problém jinde.